Μήνυμα Προέδρου

Στόχος μας η ανάπτυξη και η εξέλιξη του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, η διατήρηση του συνεταιριστικού πνεύματος, η άριστης ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου πρώιμης συγκομιδής και η στήριξη των οικογενειών που αποτελούν την κινητήρια δύναμή μας.

ΑΓΡΟΚΑΛΥΒΕΣ

Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Καλυβών ήταν ένας από τους πρώτους συνεταιρισμός που οργανώθηκαν και έδρασαν στην Ελλάδα. Από το 1902 κιόλας υπάρχουν αναφορές δράσεων μιας ομάδας αγροτών η οποία οδηγούμενη από τη φράση “Η ισχύς εν τη ενώσει” είδε τα οφέλη του συνεταιρίζεστε.

Βέβαια είναι άξιο να σημειωθεί πως υπάρχουν αρκετές πηγές πληροφοριών για τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του εν λόγω συνεταιρισμού. Εντούτοις γνωρίζουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πως μετά τη κυκλοφορία του “Καταστατικού της ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Ελλάδος” από τον πρωτεργάτη των συνεταιρισμών, Σωκράτη Ιοσεμίδη, το 1919 και πριν τη δεκαετία του 40 οι συνέταιροι αγρότες των Καλυβών ασχολούταν με τη δημιουργία των ηνίων που χρησιμοποιούνταν για να οργωθούν τα χωράφια με τη χρήση αλόγων.

Έπειτα, ο συνεταιρισμός άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τη καλλιέργεια της ελιάς.

Με τη πάροδο των χρόνων, δημιουργήθηκαν περισσότεροι συνεταιρισμοί στη περιοχή. Έτσι ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Καλυβών απαρτίζεται πλέον από 20 οικογένειες, που πιστεύουν στο ‘’συνεταιρίζεστε’’ και λειτουργούν με ομαδικότητα για το συλλογικό συμφέρον.

Είναι αναγκαίο να σημειωθεί πως τα μέλη του συνεταιρισμού  με τη στήριξη του συμβουλίου το οποίο λειτουργεί και εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια , εκτός από τη παραγωγή βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς έχουν προβεί σε ενέργειες για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, το οποίο υπόκειται στους κατάλληλους ελέγχους που διασφαλίζουν την αρτιότητα του προϊόντος.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Metusia του συνεταιρισμού είναι ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν το οποίο παράγεται από πρώιμες πράσινες ελιές. Η συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται τη περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου πράγμα το οποίο προσφέρει ένα προϊόν χαμηλό σε οξύτητα και πλούσιο σε πολυφαινόλες. Το ελαιόλαδο Metusia διακρίνεται για το λεπτό του άρωμα και τη διακριτική του γεύση.